Updates

 

De bouw gaat beginnen en de sloop gaat verder!

November 2013

Door samen te werken maken Woningstichting de Wieren en Elkien vernieuwing in de wijk Noorderhoek Sneek mogelijk. De Wieren gaat verder met de sloop van de overige woningen en Elkien start binnenkort met de bouw van betaalbare kwaliteitswoningen die bestemd zijn voor huurders met lagere inkomens.  

lees meer >>

 

Project Waterschoon op Kansenkaart Afvalwaterketen van Unie van Waterschappen


November 2013

Het project Waterschoon in Sneek is door de Unie van Waterschappen op de Kansenkaart Afvalwaterketen geplaatst. De unie presenteerde de Kansenkaart tijdens het congres HIER Opgewekt! De dag stond in het teken van het Energieakkoord en de ontwikkeling van de ‘energieke samenleving’.  

lees meer >>

 

Waterschoon strijdt om titel ‘Het project van duurzame betekenis’
 
Oktober 2013
 ‘Het project van duurzame betekenis’ heeft de vijf finalisten die voor deze titel zijn genomineerd bekendgemaakt. Een van de genomineerden is Waterschoon, een gezamenlijk project van Wetterskip Fryslân, woningstichting De Wieren, gemeente Súdwest-Fryslân en DeSaH. De winnaar wordt op 10 oktober tijdens De Dag van de Duurzaamheid in Leeuwarden bekendmaken.

lees meer >>

 

Waterschoon wint Waterinnovatieprijs 2012
30 november 2012

Wetterskip Fryslân, Woningstichting de Wieren, DeSaH bv, Gemeente Súdwest- Fryslân en STOWA zijn blij en trots dat hun duurzame sanitatieproject Waterschoon is verkozen als winnaar van de Waterinnovatieprijs 2012. De partijen werken nauw samen in het pilotproject Waterschoon in de wijk Noorderhoek in Sneek.

 lees meer >>

 

Waterschoon genomineerd voor Waterinnovatieprijs 2012
Donderdag 22 november 2012

De samenwerkende partijen in het duurzame sanitatieproject Waterschoon zijn zeer verheugd dat hun project is genomineerd voor de Waterinnovatieprijs 2012. Wetterskip Fryslân, Woningstichting de Wieren, DeSaH bv, Gemeente Súdwest-Fryslân en STOWA werken nauw samen in het pilotproject Waterschoon in de wijk Noorderhoek in Sneek. Het project, dat zich richt op een doelmatige en duurzame waterketen, is met nog twee andere projecten genomineerd in de categorie ‘Overheden’. In totaal zijn er 156 projecten ingestuurd.

 lees meer >>


Vrijdag 11 mei Open Dag: Kijk zelf eens hoe Waterschoon werkt 
April 2012

Voor iedereen die het project Waterschoon eens van dichtbij wil bekijken is er op vrijdag 11 mei 2012 een open dag. U bent tussen 10.00 en 15.00 uur van harte welkom aan de Pieter Zeemanstraat in De Noorderhoek in Sneek.

Sanitatie in De Noorderhoek
Het sanitatiesysteem in De Noorderhoek zorgt dat in de afzonderlijke woningen via een keukenvermaler het organisch afval wordt ingezameld en samen met toiletwater (zwartwater) wordt afgevoerd door middel van een vacuümsysteem. Het huishoudelijke afvalwater (grijswater) wordt apart afgevoerd. Deze reststromen worden los van elkaar in een lokale zuiveringsinstallatie midden in de wijk schoongemaakt.

In woningbouwproject Noorderhoek in Sneek worden in een periode van tien jaar 282 woningen gesloopt en ruim 200 woningen weer teruggebouwd. Al deze nieuwe woningen worden aangesloten op het nieuwe sanitatiesysteem.

Klik hier voor een korte film over het project Waterschoon

 

Artikel over Waterschoon in Verwarming en Ventilatie
December 2011

Dr. ir. Grietje Zeeman, associate professor milieutechnologie WUR, geïnterviewd in het vakblad Verwarming en Ventilatie.

Lees hier het artikel.
 
Prins van Oranje opent sanitatieproject Waterschoon in Sneek
Dinsdag 25 oktober 2011

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje opent vrijdag 18 november het duurzame en innovatieve sanitatiesysteem Waterschoon in de wijk de Noorderhoek in Sneek.

De Prins van Oranje wordt rondgeleid in het woonzorgcentrum Noorderhoek waar hij uitleg krijgt over de werking van Waterschoon en spreekt met bewoners. Het nieuwe sanitatiesysteem zorgt dat in de afzonderlijke woningen via een keukenvermaler het organisch afval wordt ingezameld en samen met toiletwater (zwartwater) wordt afgevoerd door middel van een vacuümsysteem. Het huishoudelijke afvalwater (grijswater) wordt apart afgevoerd. Deze reststromen worden los van elkaar in een lokale zuiveringsinstallatie midden in de wijk schoongemaakt.

In woning­bouwproject Noorderhoek in Sneek worden in een periode van tien jaar 282 woningen gesloopt en ruim 200 woningen weer teruggebouwd. Al deze nieuwe woningen worden aangesloten op het nieuwe sanitatiesysteem.

Waterschoon is het eerste sanitatieproject in de wereld dat op deze schaal wordt ingevoerd. Aansluitend aan de rondleiding in het woonzorgcentrum woont de Prins van Oranje het symposium Waterschoon 2011 bij. Bij het symposium verricht de Prins de officiële opening van het project.
 

 

Win een Sneekweekpakket
Woensdag 27 juli 2011
 
Fryslân is in beweging op en om het water. Noem nou Sneekweek van 5 tot 11 augustus. Voor Woningstichting de Wieren reden om zich te laten zien in Sneek! Het heeft daarom een prijsvraag ontwikkeld met de vraag: Waar vind je het schoonste water in Sneek?

Kijk voor meer informatie in de Sneekweekkrant. Deze wordt woensdag 27 juli bij de Wijd en Zijd en donderdag 28 juli bij het Sneeker Nieuwsblad verspreid. Daarnaast ligt de krant nog op diverse punten in Sneek. Meedoen met de actie kan tot 3 augustus. Daarna wordt snel de winnaar bekend gemaakt zodat deze de rest van de Sneekweek kan genieten van het gewonnen ‘Sneekweekpakket’

 

Plaatsing onderdelen NUTS-gebouw
Vrijdag 13 mei 2011,
 
Half april zijn de eerste onderdelen voor het NUTS-gebouw van het innovatieve Nieuwe Sanitatie-systeem in de woonwijk Noorderhoek in Sneek geplaatst. Deze lokale zuiveringsinstallatie staat in een NUTS-gebouw in de wijk. Behalve het zuiveren van water, wordt hier energie geproduceerd in de vorm van biogas en warmte teruggewonnen uit reststromen. De vrijgekomen energie wordt gebruikt voor het verwarmen van de woningen.


Foto's betreffende deze operatie kunt u vinden op de Facebook pagina van DeSaH BV.

 

Waterzuivering van de toekomst gebouwd in Sneek
Donderdag 12 mei 2011,

Een wereldwijde primeur; het totaal nieuwe waterzuiveringssysteem in de wijk Noorderhoek in Sneek. Binnenkort wordt het afvalwater van deze woningen gescheiden ingezameld en schoongemaakt in een kleine zuiveringsinstallatie in de wijk. Het gaat om 232 nieuw te bouwen woningen in de woonwijk Noorderhoek. Het project is het eerste in de wereld op deze schaal en is een samenwerking tussen Wetterskip Frysln, Woningstichting de Wieren, STOWA, gemeente Sneek, DeSaH BV en Provincie Fryslan.
 
Wetterskip haalt energie en grondstoffen uit afvalwater
Vrijdag 19 maart 2011,
 
Wetterskip Frysln investeert in de aanleg van een duurzaam en nieuw zuiveringssysteem voor 252 woningen in de wijk Noorderhoek te Sneek. Het afvalwater van deze woningen wordt straks schoongemaakt in een kleine zuiveringsinstallatie ter plaatse. Het systeem haalt energie uit afvalwater, verwijdert medicijnresten en kan meststoffen terugwinnen voor hergebruik. Dit project is de eerste in Nederland op deze schaal.
 

lees meer >>

Maak een rondleiding


Wilt u zelf eens aan den lijve ondervinden wat een Waterschoon systeem in uw wijk kan betekenen?
Maak dan snel een afspraak met één van de projectleiders. Dat kunt doen door u hier aan te melden.


aanmeldknop voor de rondleiding

Waterschoon in actie


Bekijk ook eens het YouTube kanaal van Waterschoon!
logo europeese unie
logo sudwest fryslan
logo desah
logo wetterskip fryslan
logo de wieren woningstichting
Stowa
Mede mogelijk gemaakt door
Agentschap NL
Stowa
Provinsje Fryslan