Updates

 


Project Waterschoon  op Kansenkaart Afvalwaterketen van Unie van Waterschappen

Het project Waterschoon in Sneek is door de Unie van Waterschappen op de Kansenkaart Afvalwaterketen geplaatst. De unie presenteerde de Kansenkaart tijdens het congres HIER Opgewekt! De dag stond in het teken van het Energieakkoord en de ontwikkeling van de ‘energieke samenleving’. Het project Waterschoon is een samenwerking tussen Wetterskip Fryslân, Woningstichting de Wieren, STOWA, gemeente Súdwest-Fryslân, DeSaH BV en Provincie Fryslân. 

Net als vele andere organisaties hebben de waterschappen zich aan het Energieakkoord verbonden. De lancering van de Kansenkaart Afvalwaterketen op het congres HIER Opgewekt! was dan ook het moment bij uitstek voor het presenteren van mooie waterschapsvoorbeelden voor de productie van duurzame energie, zoals biogas uit afvalwater. De Kansenkaart Afvalwaterketen brengt dan ook de mooiste kansen en voorbeelden voor de productie van duurzame energie in beeld. Hennie Roorda, bestuurslid van de Unie van Waterschappen: “De waterschappen nodigen gemeenten uit om de lokale kansen samen te ontdekken en te verzilveren. Concrete voorbeelden laten zien dat duurzaam echt niet duur hoeft te zijn, maar juist kosten voor de burger bespaart.” De mogelijkheden zijn sterk plaatsgebonden.

Waterschoon
Het totaal nieuwe waterzuiveringssysteem in de wijk Noorderhoek in Sneek is uniek. Het afvalwater van de woningen worden gescheiden ingezameld en schoongemaakt in een kleine zuiveringsinstallatie in de wijk. Het gaat om 232 nieuw te bouwen woningen in de woonwijk Noorderhoek.

 

 


Klik hier voor een korte film over het project Waterschoon

Waterschoon strijdt om titel ‘Het project van duurzame betekenis’

 

‘Het project van duurzame betekenis’ heeft de vijf finalisten die voor deze titel zijn genomineerd bekendgemaakt. Een van de genomineerden is Waterschoon, een gezamenlijk project van Wetterskip Fryslân, woningstichting De Wieren, gemeente Súdwest-Fryslân en DeSaH. De winnaar wordt op 10 oktober tijdens De Dag van de Duurzaamheid in Leeuwarden bekendmaken.

 

Naast Waterschoon,zijn KeraWash van Wafilin Systems, Duurzame strandslaaphuisjes van Strandcamping Groede & Grontmij, Rijden op Biogas in Nederland van MAN Trucks & Bus en Bio Product Processor van TCE GoFour genomineerd. Alle finalisten kenmerken zich door technische, innovatieve oplossingen waardoor de projecten een duurzamere basis hebben. ‘Het zijn stuk voor stuk mooie projecten. Ieder project onderscheidt zich op zijn eigen manier en dat maakt deze strijd extra spannend’, volgens Marjan Minnesma, directeur Urgenda en medejurylid.

 

In het project WaterSchoon wordt het afvalwater van 232 nieuwbouwwoningen aan de bron gescheiden en schoongemaakt in een kleine zuiveringsinstallatie in de wijk. Het project is het eerste ter wereld op deze schaal. ‘Duurzaamheid en innovatie vinden elkaar in dit project’, aldus Wietze de Haan van het Wetterskip Fryslân.

 

Stemmen

De winnaar van de verkiezing ‘Het project van duurzame betekenis’ wordt gekozen na online stemmen via www.10jaarduurzaam.nl, sms-voting tijdens het symposium en een jurybeoordeling. Via de website zijn inmiddels honderden stemmen binnengekomen. Op De Dag van de Duurzaamheid in Leeuwarden, donderdag op 10 oktober, wordt de winnaar bekendgemaakt.

 

Ekwadraat is innovator op het gebied van duurzame projecten en initiator van dit symposium. Ekwadraat viert dit jaar haar 10-jarig bestaan. In tien jaar is het bedrijf van één persoon gegroeid naar dertig medewerkers die actief zijn in vier verschillende bedrijven binnen de Ekwadraat Group. De opbrengst van de tien activiteiten [SG1] van Ekwadraat in dit jubileumjaar gaat richting Serious Request 2013 in Leeuwarden.

 

U kunt uw stem uitbrengen op www.10jaarduurzaam.nl/finalisten en aanmelden via www.10jaarduurzaam.nl/symposium. Bij deze dus de oproep om daarmee het Waterschoonproject extra te steunen.


Klik hier voor een korte film over het project Waterschoon

Prins opent sanitatieproject Waterschoon in Sneek tijdens succesvol symposium
Dinsdag 22 november 2011

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje heeft vrijdag 18 november de opening verricht van het duurzame en innovatieve sanitatiesysteem Waterschoon dat aangelegd is in de wijk de Noorderhoek in Sneek.Hij deed dit tijdens het Symposium Waterschoon 2011 inhet bijzijn van zo’n 350 gasten. Waterschoon is het eerste sanitatieproject in de wereld dat op deze schaal wordt ingevoerd.

De Prins van Oranje kreeg eerder op de middag een rondleiding in het woonzorgcentrum Noorderhoek waar hij uitleg kreeg over de werking van Waterschoon. Hij werd zeer hartelijk ontvangen door de bewoners van het zorgcentrum.Inspirerende sprekers
Tijdens het symposium gaven Prof. Dr. Michael Braungart, Emeritus prof. Dr. Lucas Reijnders en Dr. Ivo Opstelten op inspirerende wijze inhoud aan de thema’s innovatie en duurzaamheid in combinatie met betaalbaar en comfortabel wonen.

Presentatie Prof. Dr. Michael Braungart
Presentatie Emeritus prof. Dr. Lucas Reijnders 
Presentatie Dr. Ivo Opstelten


Water for Life
Het symposium werd afgesloten met het overhandigen van een cheque t.w.v. 1000 euro voor het project Water for Life, dat zich sterk maakt voor schoon water en sanitaire voorzieningen voor iedereen ter wereld.Sanitatie in De Noorderhoek
Het nieuwe sanitatiesysteem zorgt dat in de afzonderlijke woningen via een keukenvermaler het organisch afval wordt ingezameld en samen met toiletwater (zwartwater) wordt afgevoerd door middel van een vacuümsysteem. Het huishoudelijke afvalwater (grijswater) wordt apart afgevoerd. Deze reststromen worden los van elkaar in een lokale zuiveringsinstallatie midden in de wijk schoongemaakt.

In woningbouwproject Noorderhoek in Sneek worden in een periode van tien jaar 282 woningen gesloopt en ruim 200 woningen weer teruggebouwd. Al deze nieuwe woningen worden aangesloten op het nieuwe sanitatiesysteem.

Klik hier voor een korte film over het project Waterschoon
Prins van Oranje opent sanitatieproject Waterschoon in Sneek
Dinsdag 25 oktober 2011

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje opent vrijdag 18 november het duurzame en innovatieve sanitatiesysteem Waterschoon in de wijk de Noorderhoek in Sneek.De Prins van Oranje wordt rondgeleid in het woonzorgcentrum Noorderhoek waar hij uitleg krijgt over de werking van Waterschoon en spreekt met bewoners. Het nieuwe sanitatiesysteem zorgt dat in de afzonderlijke woningen via een keukenvermaler het organisch afval wordt ingezameld en samen met toiletwater (zwartwater) wordt afgevoerd door middel van een vacuümsysteem. Het huishoudelijke afvalwater (grijswater) wordt apart afgevoerd. Deze reststromen worden los van elkaar in een lokale zuiveringsinstallatie midden in de wijk schoongemaakt.

In woning­bouwproject Noorderhoek in Sneek worden in een periode van tien jaar 282 woningen gesloopt en ruim 200 woningen weer teruggebouwd. Al deze nieuwe woningen worden aangesloten op het nieuwe sanitatiesysteem.

Waterschoon is het eerste sanitatieproject in de wereld dat op deze schaal wordt ingevoerd. Aansluitend aan de rondleiding in het woonzorgcentrum woont de Prins van Oranje het symposium Waterschoon 2011 bij. Bij het symposium verricht de Prins de officiële opening van het project.

Meer informatie en aanmeldingen voor het Symposium Waterschoon 2011 

Win een Sneekweekpakket
Woensdag 27 juli 2011,

Win een Sneekweekpakket

Fryslân is in beweging op en om het water. Noem nou Sneekweek van 5 tot 11 augustus. Voor Woningstichting de Wieren reden om zich te laten zien in Sneek! Het heeft daarom een prijsvraag ontwikkeld met de vraag: Waar vind je het schoonste water in Sneek?

Kijk voor meer informatie in de Sneekweekkrant. Deze wordt woensdag 27 juli bij de Wijd en Zijd en donderdag 28 juli bij het Sneeker Nieuwsblad verspreid. Daarnaast ligt de krant nog op diverse punten in Sneek. Meedoen met de actie kan tot 3 augustus. Daarna wordt snel de winnaar bekend gemaakt zodat deze de rest van de Sneekweek kan genieten van het gewonnen ‘Sneekweekpakket’

 

 

 

Plaatsing onderdelen NUTS-gebouw
Vrijdag 13 mei 2011,


Half april zijn de eerste onderdelen voor het NUTS-gebouw van het innovatieve Nieuwe Sanitatie-systeem in de woonwijk Noorderhoek in Sneek geplaatst. Deze lokale zuiveringsinstallatie staat in een NUTS-gebouw in de wijk. Behalve het zuiveren van water, wordt hier energie geproduceerd in de vorm van biogas en warmte teruggewonnen uit reststromen. De vrijgekomen energie wordt gebruikt voor het verwarmen van de woningen.

Fotos betreffende deze operatie kunt u vinden op de Facebook pagina van DeSaH BV.Waterzuivering van de toekomst gebouwd in Sneek
Donderdag 12 mei 2011,

Een wereldwijde primeur; het totaal nieuwe waterzuiveringssysteem in de wijk Noorderhoek in Sneek. Binnenkort wordt het afvalwater van deze woningen gescheiden ingezameld en schoongemaakt in een kleine zuiveringsinstallatie in de wijk. Het gaat om 232 nieuw te bouwen woningen in de woonwijk Noorderhoek. Het project is het eerste in de wereld op deze schaal en is een samenwerking tussen Wetterskip Frysln, Woningstichting de Wieren, STOWA, gemeente Sneek, DeSaH BV en Provincie Frysln.

lees meer >>Wetterskip haalt energie en grondstoffen uit afvalwater
Vrijdag 19 maart 2011,


Wetterskip Frysln investeert in de aanleg van een duurzaam en nieuw zuiveringssysteem voor 252 woningen in de wijk Noorderhoek te Sneek. Het afvalwater van deze woningen wordt straks schoongemaakt in een kleine zuiveringsinstallatie ter plaatse. Het systeem haalt energie uit afvalwater, verwijdert medicijnresten en kan meststoffen terugwinnen voor hergebruik. Dit project is de eerste in Nederland op deze schaal.

lees meer >>Maak een rondleiding


Wilt u zelf eens aan den lijve ondervinden wat een Waterschoon systeem in uw wijk kan betekenen?
Maak dan snel een afspraak met één van de projectleiders. Dat kunt doen door u hier aan te melden.


aanmeldknop voor de rondleiding

Waterschoon in actie


Bekijk ook eens het YouTube kanaal van Waterschoon!
logo europeese unie
logo sudwest fryslan
logo desah
logo wetterskip fryslan
logo de wieren woningstichting
Stowa
Mede mogelijk gemaakt door
Agentschap NL
Stowa
Provinsje Fryslan