De vermaler

Hoe werkt de vermaler?

De vermaler heeft een bodem die heel snel ronddraait. De etensresten die in de vermaler komen,  worden kapotgeslagen langs de zijkant. Het water dat erbij komt, zorgt ervoor dat de voedselresten via de afvoerbuis wegspoelen. Er zitten dus geen messen in de vermaler. Daarom kun je er ook geen hele harde dingen in stoppen. Ze maken het apparaat niet kapot, maar kunnen er wel voor zorgen dat de vermaler minder goed werkt. 

Wat mag NIET in de vermaler?

Kippenpoten/drumsticks/karbonade:

de botten zijn te hard om te vermalen

Jus:

het restje jus dat over je eten zat, mag er natuurlijk wel in.

Maisschillen, artisjokken, avocadopitten:

deze zijn te hard om te vermalen

Kortom: bijna alle etensresten kunnen in de vermaler. Alleen als ze heel hard en stevig zijn, kan dat niet. Hoe harder het materiaal dat er in gaat, hoe langer het duurt voordat het vermalen is. 

Wat mag WEL in de vermaler?

 

Etensresten

Groente- en tuinafval

Gebruikte koffiefilters/koffiepads

Visgraten

Eierschalen

Bloemen:

snij grote stelen in kleinere stukjes

Schoonmaken?

Wil je de vermaler schoonmaken? Giet een beetje heet water en wat schoonmaakmiddel in de vermaler. Laat het even weken en zet hem dan een keer aan.

Zit er iets vast?

Zit er iets vast in de vermaler? Of is er een klein stukje (verpakkings)plastic in terecht gekomen? Zet de stroom even af. Daarna kun je het met de hand of met een tangetje weghalen. Met de resetknop kun je het apparaat weer aanzetten. De resetknop zit onderaan het apparaat. 

Storing?

Is er een storing aan de vermaler? Lees dan eerst hier hoe je het zelf op kunt lossen. Is de storing nog niet verholpen? Neem dan contact op met Elkien via de website van Elkien of via telefoonnummer (0513) 635 735. Zij zijn van maandag tot met vrijdag bereikbaar tussen 08:30 en 17:00 uur.

Bekijk meer filmpjes

Bekijk meer filmpjes over de vermaler, het vacuümtoilet, het zuiveringshuisje en andere wetenswaardigheden over WaterSchoon.